fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Логістичні питання

01/ 03/ 2016
  В чому полягала проблема? У зв’язку з мілководністю українських портів наразі поширеною стала практика перевантаження вантажів з іноземних портів, які перевозяться на суднах великих розмірів, на менші судна перед заходом в акваторію порту. При цьому як одні, так і інші судна беруть участь у процесі міжнародного перевезення (між портами України та іноземними портами) та звільняються від сплати ПДВ. Невірне трактування норм статей Кодексу торговельного мореплавства України дозволило дійти до висновку, що немає підстав для звільнення суден від сплати ПДВ, що фактично змушувало судновласників та агентів здійснювати оплату виставлених з нарахуванням ПДВ рахунків з метою уникнення простою суден. Що було зроблено? Комітет з логістики Європейської Бізнес Асоціації проводив роботу з врегулювання цього питання, надаючи коментарі та пропозиції до органів виконавчої влади. Державна фіскальна служба України надала роз’яснення стосовно цього питання. В результаті Мінінфраструктури також було надано офіційну відповідь про те, що судна, які беруть участь у міжнародному перевезенні, є суднами міжнародного плавання. Таким чином, на них поширюється звільнення від оподаткування ПДВ. Результат Досягнуто єдиного підходу у нарахуванні ПДВ на портові збори. Асоціація хотіла висловити подяку Державній фіскальній службі та Міністерству інфраструктури за прийняття справедливих та зважених рішень. Ми впевнені, що попереду буде так само ефективний та чесний діалог з представниками державних органів! Юридична довідка: Відповідно до п. 197.9 ст. 197 Податкового кодексу України (ПКУ) «Звільняються від оподаткування [ПДВ] операції з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів…». Державна фіскальна служба України (ДФС) у листі №28324/6/99-99-19-03-02-15 від 31 грудня 2015 року (який враховує висновки Мінінфраструктури) визначила, що «… оскільки перевезення морськими суднами вантажу з його перевантаженням (вивантаженям) в нейтральних водах з основного судна на інше та з перетином державного кордону відносяться до міжнародних, операції з постачання послуг, що надаються таким суднам та оплачуються відповідно до законодавства портовими зборами, звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пунктом 197.9 статті 197 Кодексу». Мінінфраструктури, в свою чергу, у листі від 11 лютого 2016 року, надісланому Асоціації, також підтвердило зазначену вище позицію ДФС про застосовність до відповідних операцій з постачання послуг іноземними та вітчизняними судами, які здійснюють міжнародні перевезення, положень про звільнення від оподаткування ПДВ (п. 197.9 ст. 197 ПКУ).

В чому полягала проблема?

У зв’язку з мілководністю українських портів наразі поширеною стала практика перевантаження вантажів з іноземних портів, які перевозяться на суднах великих розмірів, на менші судна перед заходом в акваторію порту. При цьому як одні, так і інші судна беруть участь у процесі міжнародного перевезення (між портами України та іноземними портами) та звільняються від сплати ПДВ.

Невірне трактування норм статей Кодексу торговельного мореплавства України дозволило дійти до висновку, що немає підстав для звільнення суден від сплати ПДВ, що фактично змушувало судновласників та агентів здійснювати оплату виставлених з нарахуванням ПДВ рахунків з метою уникнення простою суден.

Що було зроблено?

Комітет з логістики Європейської Бізнес Асоціації проводив роботу з врегулювання цього питання, надаючи коментарі та пропозиції до органів виконавчої влади. Державна фіскальна служба України надала роз’яснення стосовно цього питання. В результаті Мінінфраструктури також було надано офіційну відповідь про те, що судна, які беруть участь у міжнародному перевезенні, є суднами міжнародного плавання. Таким чином, на них поширюється звільнення від оподаткування ПДВ.

Результат

Досягнуто єдиного підходу у нарахуванні ПДВ на портові збори.

Асоціація хотіла висловити подяку Державній фіскальній службі та Міністерству інфраструктури за прийняття справедливих та зважених рішень.

Ми впевнені, що попереду буде так само ефективний та чесний діалог з представниками державних органів!

Юридична довідка:

Відповідно до п. 197.9 ст. 197 Податкового кодексу України (ПКУ) «Звільняються від оподаткування [ПДВ] операції з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів…».

Державна фіскальна служба України (ДФС) у листі №28324/6/99-99-19-03-02-15 від 31 грудня 2015 року (який враховує висновки Мінінфраструктури) визначила, що «… оскільки перевезення морськими суднами вантажу з його перевантаженням (вивантаженям) в нейтральних водах з основного судна на інше та з перетином державного кордону відносяться до міжнародних, операції з постачання послуг, що надаються таким суднам та оплачуються відповідно до законодавства портовими зборами, звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пунктом 197.9 статті 197 Кодексу».

Мінінфраструктури, в свою чергу, у листі від 11 лютого 2016 року, надісланому Асоціації, також підтвердило зазначену вище позицію ДФС про застосовність до відповідних операцій з постачання послуг іноземними та вітчизняними судами, які здійснюють міжнародні перевезення, положень про звільнення від оподаткування ПДВ (п. 197.9 ст. 197 ПКУ).

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: