fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Зернові та олійні культури

18/ 02/ 2016
  З початку року вступила в силу Угода про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом (Угода про Асоціацію), яка відкрила нові можливості для експорту української аграрної продукції. У той же час, відбулися певні регуляторні зміни, які призвели до застосування нових правил видачі сертифікату з перевезення товару EUR.1 (сертифікат EUR.1). Зокрема, до 1 січня ц.р. сертифікат EUR.1 видавався торгово-промисловими палатами України, тоді як з початку року ця функція перейшла до Державної фіскальної служби України (ДФС). Через різний підхід митних органів до списку документів, які б підтверджували походження товару, у експортерів зернових і олійних культур почали виникати труднощі з отриманням сертифікату EUR.1. Необхідність збору додаткових документів, які б підтверджували походження продукції, призводило до збільшення часу простою суден та, відповідно, додаткового фінансового навантаження на експортерів, що, у часи мінімальних за останні десятиліття цін на аграрну продукцію, було неприпустимим. Завдяки співпраці ДФС, Мінагрополітики та бізнес-спільноти, зокрема, Комітету зернових та олійних культур Асоціації, ДФС рекомендувала для використання перелік документів, що підтверджують походження рослинної олії, зерна та продуктів його переробки і можуть бути підставою для видачі сертифікату EUR.1, зокрема: Довідка експортера зерна; Довідка експортера/виробника зерна; Довідка експортера олій; Довідка експортера продуктів переробки зерна. Асоціація хотіла б висловити подяку ДФС та Мінагрополітики за кооперацію, яка дозволить збільшити обсяги експорту вітчизняної аграрної продукції! Юридична довідка: Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1 відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (Порядок) було затверджено Наказом Міністерства фінансів України №1142 від 18 листопада 2014 року. Згідно з Порядком сертифікат EUR.1 є документом, який призначений для застосування тарифних преференцій у країнах ЄС до українських товарів. З метою уніфікації переліку документів необхідних для отримання сертифікату EUR.1 Лист Мінагрополітики було надіслано на митниці ДФС Листом ДФС №2236/7/99-99-25-02-03-17 від 25 січня 2016 року.

З початку року вступила в силу Угода про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом (Угода про Асоціацію), яка відкрила нові можливості для експорту української аграрної продукції. У той же час, відбулися певні регуляторні зміни, які призвели до застосування нових правил видачі сертифікату з перевезення товару EUR.1 (сертифікат EUR.1).

Зокрема, до 1 січня ц.р. сертифікат EUR.1 видавався торгово-промисловими палатами України, тоді як з початку року ця функція перейшла до Державної фіскальної служби України (ДФС). Через різний підхід митних органів до списку документів, які б підтверджували походження товару, у експортерів зернових і олійних культур почали виникати труднощі з отриманням сертифікату EUR.1. Необхідність збору додаткових документів, які б підтверджували походження продукції, призводило до збільшення часу простою суден та, відповідно, додаткового фінансового навантаження на експортерів, що, у часи мінімальних за останні десятиліття цін на аграрну продукцію, було неприпустимим.

Завдяки співпраці ДФС, Мінагрополітики та бізнес-спільноти, зокрема, Комітету зернових та олійних культур Асоціації, ДФС рекомендувала для використання перелік документів, що підтверджують походження рослинної олії, зерна та продуктів його переробки і можуть бути підставою для видачі сертифікату EUR.1, зокрема:

  • Довідка експортера зерна;
  • Довідка експортера/виробника зерна;
  • Довідка експортера олій;
  • Довідка експортера продуктів переробки зерна.

Асоціація хотіла б висловити подяку ДФС та Мінагрополітики за кооперацію, яка дозволить збільшити обсяги експорту вітчизняної аграрної продукції!

Юридична довідка:

Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1 відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (Порядок) було затверджено Наказом Міністерства фінансів України №1142 від 18 листопада 2014 року.

Згідно з Порядком сертифікат EUR.1 є документом, який призначений для застосування тарифних преференцій у країнах ЄС до українських товарів.

З метою уніфікації переліку документів необхідних для отримання сертифікату EUR.1 Лист Мінагрополітики було надіслано на митниці ДФС Листом ДФС №2236/7/99-99-25-02-03-17 від 25 січня 2016 року.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: