fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Імпорт та торгівля алкогольними напоями

31/ 03/ 2015
  Завдяки значним зусиллям бізнес-спільноти, зокрема позиції Європейської Бізнес Асоціації, ліцензування виробництва і торгівлі алкогольними напоями залишилось без змін. Передумови: Проект Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» № 0934 від 27 листопада 2014 року (надалі – Проект Закону) в початковій редакції передбачав, що ліцензування такого виду господарської діяльності як «виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» (надалі – Вид діяльності) здійснюється відповідно до встановленого спеціальними законами порядку (пункт 6 частини 1 статті 7 Проекту Закону). Аналогічне положення міститься і в пункті 9 частини 1 статті 9 чинного Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» №1775-III від 1 червня 2000 року. Наразі таким спеціальним законом є Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» №481/95-ВР від 19 грудня 1995 року, яким, серед іншого, встановлено спеціальні вимоги до виробництва відповідних товарів, торгівлі ними, а також визначено органи контролю та санкції за порушення цих норм. Разом з тим, з редакції Проекту Закону до другого читання (від 6 лютого 2015 року) положення про ліцензування Виду діяльності відповідно до порядку, встановленого спеціальними законами, було виключено. Враховуючи специфічність Виду діяльності та усталеність відповідної правозастосовчої практики, представники компаній-членів Комітету Асоціації з питань імпорту та торгівлі алкоголем звернули увагу парламентарів на необхідність повернення в фінальну редакцію Проекту Закону положення про те, що ліцензування Виду діяльності має відбуватися відповідно до встановленого спеціальним законом порядку. Ми раді повідомити, що позиція Комітету Асоціації була підтримана Головою Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Романом Насіровим і Проект Закону 2 березня 2015 року було прийнято у другому читанні з формулюванням, запропонованим Комітетом Асоціації. Ми хочемо висловити вдячність усім народним депутатам України за підтримку зазначеної позиції та збереження існуючих правил щодо ліцензування виробництва і торгівлі алкогольними напоями.

Завдяки значним зусиллям бізнес-спільноти, зокрема позиції Європейської Бізнес Асоціації, ліцензування виробництва і торгівлі алкогольними напоями залишилось без змін.

Передумови: Проект Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» № 0934 від 27 листопада 2014 року (надалі – Проект Закону) в початковій редакції передбачав, що ліцензування такого виду господарської діяльності як «виробництво і торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами» (надалі – Вид діяльності) здійснюється відповідно до встановленого спеціальними законами порядку (пункт 6 частини 1 статті 7 Проекту Закону).

Аналогічне положення міститься і в пункті 9 частини 1 статті 9 чинного Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» №1775-III від 1 червня 2000 року. Наразі таким спеціальним законом є Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» №481/95-ВР від 19 грудня 1995 року, яким, серед іншого, встановлено спеціальні вимоги до виробництва відповідних товарів, торгівлі ними, а також визначено органи контролю та санкції за порушення цих норм.

Разом з тим, з редакції Проекту Закону до другого читання (від 6 лютого 2015 року) положення про ліцензування Виду діяльності відповідно до порядку, встановленого спеціальними законами, було виключено.

Враховуючи специфічність Виду діяльності та усталеність відповідної правозастосовчої практики, представники компаній-членів Комітету Асоціації з питань імпорту та торгівлі алкоголем звернули увагу парламентарів на необхідність повернення в фінальну редакцію Проекту Закону положення про те, що ліцензування Виду діяльності має відбуватися відповідно до встановленого спеціальним законом порядку.

Ми раді повідомити, що позиція Комітету Асоціації була підтримана Головою Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Романом Насіровим і Проект Закону 2 березня 2015 року було прийнято у другому читанні з формулюванням, запропонованим Комітетом Асоціації.

Ми хочемо висловити вдячність усім народним депутатам України за підтримку зазначеної позиції та збереження існуючих правил щодо ліцензування виробництва і торгівлі алкогольними напоями.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: