fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Харчові питання

16/ 02/ 2015
  Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (Асоціація) Постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) №42 від 28 січня 2015 року було скасовано Постанову КМУ «Про затвердження Порядку віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та їх державної реєстрації» №767 від 7 серпня 2013 року (Постанова КМУ №767 та Порядок відповідно), якою, з листопада 2014 року, був затверджений новий Порядок. Передумови: Пунктом 6 Порядку визначалося, що «відповідність харчового продукту інформації про властивості харчового продукту встановлюється на підставі експертного звіту за результатами експертних досліджень, виданого підприємствами, установами та організаціями, що уповноважені МОЗ на проведення таких робіт (далі - експертні установи)...». Додатково вказувалося, що експертні дослідження проводяться експертною установою на підставі договору, укладеного між такою установою та заявником, і не можуть перевищувати 90 днів. На думку бізнесу, зазначені положення могли б призвести до зловживань з боку представників експертних установ та появи корупційних схем. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» №1602-VII від 22 липня 2014 року (Закон №1602-VII), який набере чинності в цілому 20 вересня 2015 року, державна реєстрація спеціальних харчових продуктів не передбачена, що узгоджується з законодавством ЄС. КМУ, у свою чергу, протягом одного року має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом №1602-VII. Асоціація вітає скасування Постанови КМУ №767 та державної реєстрації спеціальних харчових продуктів, що підтверджує налаштованість державних органів на дерегуляцію, та хоче подякувати всім членам Асоціації, які долучилися та підтримували наші зусилля, направлені на вирішення даного питання. У той же час, Асоціація продовжить роботу, спрямовану на створення сприятливого бізнес-клімату в Україні.

Завдяки зусиллям Європейської Бізнес Асоціації (Асоціація) Постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) №42 від 28 січня 2015 року було скасовано Постанову КМУ «Про затвердження Порядку віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та їх державної реєстрації» №767 від 7 серпня 2013 року (Постанова КМУ №767 та Порядок відповідно), якою, з листопада 2014 року, був затверджений новий Порядок.

Передумови: Пунктом 6 Порядку визначалося, що «відповідність харчового продукту інформації про властивості харчового продукту встановлюється на підставі експертного звіту за результатами експертних досліджень, виданого підприємствами, установами та організаціями, що уповноважені МОЗ на проведення таких робіт (далі – експертні установи)…». Додатково вказувалося, що експертні дослідження проводяться експертною установою на підставі договору, укладеного між такою установою та заявником, і не можуть перевищувати 90 днів. На думку бізнесу, зазначені положення могли б призвести до зловживань з боку представників експертних установ та появи корупційних схем.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» №1602-VII від 22 липня 2014 року (Закон №1602-VII), який набере чинності в цілому 20 вересня 2015 року, державна реєстрація спеціальних харчових продуктів не передбачена, що узгоджується з законодавством ЄС. КМУ, у свою чергу, протягом одного року має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із Законом №1602-VII.

Асоціація вітає скасування Постанови КМУ №767 та державної реєстрації спеціальних харчових продуктів, що підтверджує налаштованість державних органів на дерегуляцію, та хоче подякувати всім членам Асоціації, які долучилися та підтримували наші зусилля, направлені на вирішення даного питання. У той же час, Асоціація продовжить роботу, спрямовану на створення сприятливого бізнес-клімату в Україні.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: