fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Агрохімія

15/ 03/ 2012
  Завдяки зусиллям Асоціації, погодження на кожну партію засобів захисту рослин не увійшли до переліку документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності у 2012 р., й, відтак, не вимагатимуться на етапі митного оформлення агрохімічних препаратів, що імпортуються. Історія питання: Впродовж 2011 – початку 2012 р. велику стурбованість провідних світових виробників засобів захисту рослин (надалі – ЗЗР), які працюють в Україні, викликали положення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист рослин» №3042-VI від 17.02.2011 р. (надалі – Закон), зокрема ст. 16-1 та 16-2, згідно з якими імпортери повинні отримати від Державної ветеринарної та фіто-санітарної служби України погодження на кожну партію ЗЗР, що ввозиться на територію України, після проведення аналітичних досліджень цієї партії. З огляду на недостатню кількість сертифікованих та відповідно обладнаних лабораторій, здатних забезпечити проведення таких аналітичних досліджень, нестачу кваліфікованих фахівців, відсутність державних стандартів аналітичних зразків та відповідних реагентів, а також відсутність деталізованих задокументованих процедур, що регулюють порядок відбору зразків та проведення досліджень, практичне виконання цього Закону (який мав набути чинності в повному обсязі всередині лютого 2012 р.) могло б призвести до перенавантаження сертифікованих лабораторій, невчасної видачі погоджень та значних затримок у митному оформленні продукції. Таким чином, весь імпорт засобів захисту рослин на ринок України міг виявитися паралізованим. Завдяки лобінговій діяльності ЄБА, на початку поточного року погодження на засоби захисту рослин, що ввозяться до України, не увійшли до переліку документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності, які є обовязковими відповідно до вимог українського законодавства. Відтак, імпортери не зобовязані чекати на результати аналітичних досліджень кожної партії ЗЗР та відповідних погоджень на кожну партію. Агрохімічний комітет ЄБА вдячний всім задіяним органам державної влади (зокрема, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Державній митній службі України, Координаційному центру з упровадження реформ при Президентові України та ін.) за підтримку, розуміння та ефективну співпрацю у вирішенні цього питання. Ми раді поділитися цим успіхом з нашими членами, які сподівалися на попередження такої серйозної проблеми, що могла б негативним чином вплинути на весь агрохімічний сектор України.

Завдяки зусиллям Асоціації, погодження на кожну партію засобів захисту рослин не увійшли до переліку документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності у 2012 р., й, відтак, не вимагатимуться на етапі митного оформлення агрохімічних препаратів, що імпортуються.

Історія питання: Впродовж 2011 – початку 2012 р. велику стурбованість провідних світових виробників засобів захисту рослин (надалі – ЗЗР), які працюють в Україні, викликали положення Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист рослин» №3042-VI від 17.02.2011 р. (надалі – Закон), зокрема ст. 16-1 та 16-2, згідно з якими імпортери повинні отримати від Державної ветеринарної та фіто-санітарної служби України погодження на кожну партію ЗЗР, що ввозиться на територію України, після проведення аналітичних досліджень цієї партії. З огляду на недостатню кількість сертифікованих та відповідно обладнаних лабораторій, здатних забезпечити проведення таких аналітичних досліджень, нестачу кваліфікованих фахівців, відсутність державних стандартів аналітичних зразків та відповідних реагентів, а також відсутність деталізованих задокументованих процедур, що регулюють порядок відбору зразків та проведення досліджень, практичне виконання цього Закону (який мав набути чинності в повному обсязі всередині лютого 2012 р.) могло б призвести до перенавантаження сертифікованих лабораторій, невчасної видачі погоджень та значних затримок у митному оформленні продукції. Таким чином, весь імпорт засобів захисту рослин на ринок України міг виявитися паралізованим.

Завдяки лобінговій діяльності ЄБА, на початку поточного року погодження на засоби захисту рослин, що ввозяться до України, не увійшли до переліку документів дозвільного характеру в сфері господарської діяльності, які є обов’язковими відповідно до вимог українського законодавства. Відтак, імпортери не зобов’язані чекати на результати аналітичних досліджень кожної партії ЗЗР та відповідних погоджень на кожну партію.

Агрохімічний комітет ЄБА вдячний всім задіяним органам державної влади (зокрема, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Державній митній службі України, Координаційному центру з упровадження реформ при Президентові України та ін.) за підтримку, розуміння та ефективну співпрацю у вирішенні цього питання.

Ми раді поділитися цим успіхом з нашими членами, які сподівалися на попередження такої серйозної проблеми, що могла б негативним чином вплинути на весь агрохімічний сектор України.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: