fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Агрохімія

23/ 11/ 2018
  Безпечній утилізації непридатних пестицидів –  бути! 21 листопада цього року сталася подія, на яку агрохімічний бізнес чекав майже 4 роки. Уряд схвалив зміни до Постанови КМУ №1120 від 13 липня 2000 року, які відкривають шлях для екологічно безпечної утилізації непридатних та фальсифікованих пестицидів за кордоном. В Україні відсутні технологічні можливості для безпечного знищення непридатних пестицидів, що неодноразово підтверджували в Міністерстві екології та природних ресурсів України. Навіть в країнах ЄС існує лише декілька заводів, які можуть утилізувати такий вид небезпечних відходів. Фактично, єдино можливим виходом із ситуації є використання механізму Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням. Відповідно до Конвенції, у випадку відсутності або недостатності потужностей всередині країни, відповідні урядові установи  країни-експортера(у нашому випадку Мінприроди) та країни-імпортера можуть надавати згоду на транскордонне перевезення непридатних пестицидів для їхньої належної утилізації в країну, яка має відповідні технології. Водночас у зв’язку з невідповідністю попередньої редакції Постанови №1120 вимогам Конвенції, Мінприроди не мало змоги надати відповідну «згоду на транскордон». Міжнародна бізнес-спільнота в галузі засобі захисту рослин вітає прийняття необхідних змін до законодавства, які відкривають можливості для екологічно безпечної утилізації небезпечних відходів та сподівається на якнайшвидшу видачу згоди на транскордонне перевезення непридатних пестицидів.

Безпечній утилізації непридатних пестицидів –  бути!

21 листопада цього року сталася подія, на яку агрохімічний бізнес чекав майже 4 роки. Уряд схвалив зміни до Постанови КМУ №1120 від 13 липня 2000 року, які відкривають шлях для екологічно безпечної утилізації непридатних та фальсифікованих пестицидів за кордоном.

В Україні відсутні технологічні можливості для безпечного знищення непридатних пестицидів, що неодноразово підтверджували в Міністерстві екології та природних ресурсів України.

Навіть в країнах ЄС існує лише декілька заводів, які можуть утилізувати такий вид небезпечних відходів.

Фактично, єдино можливим виходом із ситуації є використання механізму Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням.

Відповідно до Конвенції, у випадку відсутності або недостатності потужностей всередині країни, відповідні урядові установи  країни-експортера(у нашому випадку Мінприроди) та країни-імпортера можуть надавати згоду на транскордонне перевезення непридатних пестицидів для їхньої належної утилізації в країну, яка має відповідні технології.

Водночас у зв’язку з невідповідністю попередньої редакції Постанови №1120 вимогам Конвенції, Мінприроди не мало змоги надати відповідну «згоду на транскордон».

Міжнародна бізнес-спільнота в галузі засобі захисту рослин вітає прийняття необхідних змін до законодавства, які відкривають можливості для екологічно безпечної утилізації небезпечних відходів та сподівається на якнайшвидшу видачу згоди на транскордонне перевезення непридатних пестицидів.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: