fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Валютне регулювання і фінансові послуги

26/ 10/ 2012
  Постанова Правління Національного банку України № 364 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями» від 31 серпня 2012 року зробила можливим зняття зовнішньоекономічних операцій з валютного контролю  без надання паперових копій ВМД, а лише із використанням електронного реєстру. Передумови: Компанії-члени Асоціації, які користуються електронною формою декларування, стикались з тим, що відсутність паперових оригіналів вантажно-митних декларацій призводила до ускладнення зняття комерційними банками зовнішньоекономічних операцій з валютного контролю, а також унеможливлювала покупку валюти для проведення розрахунків з іноземними партнерами. Незважаючи на те, що із набранням чинності Митного кодексу України Державною митною службою України (надалі – ДМСУ) реалізується процедура декларування, митного контролю та оформлення товарів із застосуванням вантажно-митних декларацій (надалі – ВМД) у електронному вигляді, банки України продовжували вимагати паперові примірники декларацій для цілей валютного контролю, адже це було передбачено відповідними нормативними актами Національного банку України (надалі – НБУ). Асоціація провела цілу низку зустрічей з представниками влади та направила значну кількість листів-звернень із аргументами щодо необхідності законодавчих змін у сфері електронного декларування. Асоціація завжди наголошувала, що відсутність можливості вільно використовувати електронну форму митної декларації викликає додаткові витрати імпортерів та створює технічні бар’єри у торгівлі. Отже, наразі ми раді повідомити, що Постановою Правління НБУ від 31 серпня 2012 року № 364 внесено зміни до пункту 3.3 розділу 3 «Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями» затвердженої Постановою НБУ від 24 березня 1999 року №136, відповідно до яких тепер є можливим зняття уповноваженими банками зовнішньоекономічних операцій з валютного контролю без надання копій ВМД, а лише із використанням електронного реєстру. Однак, деякі питання валютного контролю, з якими стикаються компанії-члени Асоціації, зокрема, пов’язані з переробкою товарів, їх реекспортом з митних ліцензійних складів, все ще потребують вирішення. Асоціація продовжуватиме працювати над такими питаннями для захисту законних інтересів своїх членів. Тому ми очікуємо, що найближчим часом буде опублікована оновлена редакція Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, яка враховуватиме пропозиції бізнес-спільноти.

Постанова Правління Національного банку України № 364 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями» від 31 серпня 2012 року зробила можливим зняття зовнішньоекономічних операцій з валютного контролю  без надання паперових копій ВМД, а лише із використанням електронного реєстру.

Передумови: Компанії-члени Асоціації, які користуються електронною формою декларування, стикались з тим, що відсутність паперових оригіналів вантажно-митних декларацій призводила до ускладнення зняття комерційними банками зовнішньоекономічних операцій з валютного контролю, а також унеможливлювала покупку валюти для проведення розрахунків з іноземними партнерами.

Незважаючи на те, що із набранням чинності Митного кодексу України Державною митною службою України (надалі – ДМСУ) реалізується процедура декларування, митного контролю та оформлення товарів із застосуванням вантажно-митних декларацій (надалі – ВМД) у електронному вигляді, банки України продовжували вимагати паперові примірники декларацій для цілей валютного контролю, адже це було передбачено відповідними нормативними актами Національного банку України (надалі – НБУ).

Асоціація провела цілу низку зустрічей з представниками влади та направила значну кількість листів-звернень із аргументами щодо необхідності законодавчих змін у сфері електронного декларування. Асоціація завжди наголошувала, що відсутність можливості вільно використовувати електронну форму митної декларації викликає додаткові витрати імпортерів та створює технічні бар’єри у торгівлі.

Отже, наразі ми раді повідомити, що Постановою Правління НБУ від 31 серпня 2012 року № 364 внесено зміни до пункту 3.3 розділу 3 «Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями» затвердженої Постановою НБУ від 24 березня 1999 року №136, відповідно до яких тепер є можливим зняття уповноваженими банками зовнішньоекономічних операцій з валютного контролю без надання копій ВМД, а лише із використанням електронного реєстру.

Однак, деякі питання валютного контролю, з якими стикаються компанії-члени Асоціації, зокрема, пов’язані з переробкою товарів, їх реекспортом з митних ліцензійних складів, все ще потребують вирішення.

Асоціація продовжуватиме працювати над такими питаннями для захисту законних інтересів своїх членів. Тому ми очікуємо, що найближчим часом буде опублікована оновлена редакція Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, яка враховуватиме пропозиції бізнес-спільноти.

Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: