fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Назвав чорне білим під час перевірки – відповідай!

15/ 02/ 2017
  Автор:  Валентин Гвоздій, керуючий партнер GOLAW Всім, хто хоча б один раз був суб’єктом перевірки, знайома ситуація, коли інспектор «не помічає» очевидних речей, ігнорує реальність, а натомість в акті перевірки з’являються шокуючі неправдиві висновки. Простими словами чорне називають білим і навпаки. Ми неодноразово порушували питання відповідальності таких перевіряючих. Тепер же притягнути таких «креативних» виконавців плану фінансового тиску на бізнес буде простіше. З 1 січня 2017 року Податковим Кодексом України передбачено, що за прийняття неправомірного рішення, яким визначаються податкові (грошові) зобов’язання платнику податків, посадова (службова) особа контролюючого органу, яка прийняла таке рішення, а також безпосередній керівник такої посадової особи несуть відповідальність згідно із законом. Якщо протягом останніх дванадцяти місяців відбулося повторне  прийняття неправомірного рішення, яким визначаються податкові (грошові) зобов’язання платників податків,  посадовою (службовою) особою контролюючого органу, то це є підставою для застосування до неї дисциплінарного стягнення у порядку, передбаченому законом. Відповідно до ст. 66 ЗУ «Про державну службу» до державних службовців можуть застосовуватись наступні дисциплінарні стягнення: зауваження; попередження про неповну службову відповідність; догана, звільнення з посади державної служби; Звісно ж, якщо будуть ознаки кримінального правопорушення, то такі особи повинні також бути притягнутими і до кримінальної відповідальності зокрема за внесення завідомо неправдивих відомостей до документа. Слід також пам’ятати, що особа, яка постраждала від незаконних дій представників контролюючих органів має право на отримання матеріального відшкодування. Так  п. 21.3. ПКУ передбачено, що шкода, завдана неправомірними діями посадових осіб контролюючих органів, підлягає відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету. Аналогічна норма міститься і в статті 1174 ЦК України, згідно якої, шкода, завдана фізичній або юридичній особі в результаті прийняття органом державної влади нормативно-правового акта, що був визнаний незаконним і скасований, відшкодовується державою, незалежно від вини посадових і службових осіб цих органів. Аби довести неправомірність дій податківця достатньо буде отримати судове рішення про скасування незаконного податкового повідомлення-рішення.

Автор:  Валентин Гвоздій, керуючий партнер GOLAW

Всім, хто хоча б один раз був суб’єктом перевірки, знайома ситуація, коли інспектор «не помічає» очевидних речей, ігнорує реальність, а натомість в акті перевірки з’являються шокуючі неправдиві висновки. Простими словами чорне називають білим і навпаки.

Ми неодноразово порушували питання відповідальності таких перевіряючих. Тепер же притягнути таких «креативних» виконавців плану фінансового тиску на бізнес буде простіше.

З 1 січня 2017 року Податковим Кодексом України передбачено, що за прийняття неправомірного рішення, яким визначаються податкові (грошові) зобов’язання платнику податків, посадова (службова) особа контролюючого органу, яка прийняла таке рішення, а також безпосередній керівник такої посадової особи несуть відповідальність згідно із законом.

Якщо протягом останніх дванадцяти місяців відбулося повторне  прийняття неправомірного рішення, яким визначаються податкові (грошові) зобов’язання платників податків,  посадовою (службовою) особою контролюючого органу, то це є підставою для застосування до неї дисциплінарного стягнення у порядку, передбаченому законом.

Відповідно до ст. 66 ЗУ «Про державну службу» до державних службовців можуть застосовуватись наступні дисциплінарні стягнення:

  • зауваження;
  • попередження про неповну службову відповідність;
  • догана, звільнення з посади державної служби;

Звісно ж, якщо будуть ознаки кримінального правопорушення, то такі особи повинні також бути притягнутими і до кримінальної відповідальності зокрема за внесення завідомо неправдивих відомостей до документа.

Слід також пам’ятати, що особа, яка постраждала від незаконних дій представників контролюючих органів має право на отримання матеріального відшкодування.

Так  п. 21.3. ПКУ передбачено, що шкода, завдана неправомірними діями посадових осіб контролюючих органів, підлягає відшкодуванню за рахунок коштів державного бюджету.

Аналогічна норма міститься і в статті 1174 ЦК України, згідно якої, шкода, завдана фізичній або юридичній особі в результаті прийняття органом державної влади нормативно-правового акта, що був визнаний незаконним і скасований, відшкодовується державою, незалежно від вини посадових і службових осіб цих органів.

Аби довести неправомірність дій податківця достатньо буде отримати судове рішення про скасування незаконного податкового повідомлення-рішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: