fbpx
Розмір літер 1x
Колір сайту
Зображення
Додатково
Міжрядковий інтервал
Міжсимвольний інтервал
Шрифт
Убудовані елементи (відео, карти тощо)
 

Перевірки дотримання трудового законодавства: боятися чи готуватися?

30/ 06/ 2017
  Автор: Сергій Сільченко, партнер юридичної фірми ILF, керівник практики трудового і податкового права, голова Комітету з трудового права Асоціації правників України, кандидат юридичних наук Після тривалого періоду мораторіїв на перевірки у роботодавців настали жаркі часи. Намагання вивести з тіні значну частину ринку праці, боротьба з неформальними трудовими відносинами, прагнення легалізувати доходи працівників – це далеко не повний перелік причин зміни правил перевірок у сфері праці. 16 травня 2017 р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295, якою затверджено Порядок здійснення державного нагляду за додержання законодавства про працю. Цей документ по-новому регламентує порядок проведення перевірок. Тепер інспектори праці лише за наявності службового посвідчення зможуть у будь-який час здійснювати інспекційні відвідування роботодавців, отримувати доступ до виробничих приміщень, спілкуватися наодинці з працівниками. Окрім посадових осіб Державної служби України з питань праці повноваженнями перевіряти стан дотримання роботодавцями трудового законодавство будуть наділені виконавчих органів місцевих рад. Звичайно, бізнес від таких нововведень не у захваті, особливо зважаючи на захмарні штрафи за порушення трудового законодавства. Кожен, хто використовує найману працю, має чітко усвідомити, що найкращим способом запобігання штрафам є дотримання трудового законодавства. Втім, ніхто не застрахований від помилок, ні роботодавець, ні інспектор. Тому чітке розуміння правил взаємодії з контролерами, знання своїх прав і обов’язків, дотримання процедури перевірки можуть знизити ризики притягнення роботодавця до відповідальності. За новим порядком роботодавець може уникнути накладення штрафу, якщо він виконає припис інспектора праці про усунення порушень чинного законодавства. Якщо він не погодиться з рішенням про накладення штрафу, то має право оскаржити його у судовому порядку. У питаннях відповідальності краще вчитися на чужих помилках. Оскільки штрафи за порушення трудового законодавства застосовуються з березня 2015 року, за останні 2 роки сформована судова практика оскарження роботодавцями рішень Держпраці про їх накладення. Обізнаність з правими позиціями, сформованими під час розгляду відповідних спорів, також стане у нагоді тим, хто готовий захищати свої права у суді.

Автор: Сергій Сільченко, партнер юридичної фірми ILF, керівник практики трудового і податкового права, голова Комітету з трудового права Асоціації правників України, кандидат юридичних наук

Після тривалого періоду мораторіїв на перевірки у роботодавців настали жаркі часи. Намагання вивести з тіні значну частину ринку праці, боротьба з неформальними трудовими відносинами, прагнення легалізувати доходи працівників – це далеко не повний перелік причин зміни правил перевірок у сфері праці.

16 травня 2017 р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295, якою затверджено Порядок здійснення державного нагляду за додержання законодавства про працю. Цей документ по-новому регламентує порядок проведення перевірок. Тепер інспектори праці лише за наявності службового посвідчення зможуть у будь-який час здійснювати інспекційні відвідування роботодавців, отримувати доступ до виробничих приміщень, спілкуватися наодинці з працівниками. Окрім посадових осіб Державної служби України з питань праці повноваженнями перевіряти стан дотримання роботодавцями трудового законодавство будуть наділені виконавчих органів місцевих рад.

Звичайно, бізнес від таких нововведень не у захваті, особливо зважаючи на захмарні штрафи за порушення трудового законодавства.

Кожен, хто використовує найману працю, має чітко усвідомити, що найкращим способом запобігання штрафам є дотримання трудового законодавства. Втім, ніхто не застрахований від помилок, ні роботодавець, ні інспектор. Тому чітке розуміння правил взаємодії з контролерами, знання своїх прав і обов’язків, дотримання процедури перевірки можуть знизити ризики притягнення роботодавця до відповідальності.

За новим порядком роботодавець може уникнути накладення штрафу, якщо він виконає припис інспектора праці про усунення порушень чинного законодавства. Якщо він не погодиться з рішенням про накладення штрафу, то має право оскаржити його у судовому порядку.

У питаннях відповідальності краще вчитися на чужих помилках. Оскільки штрафи за порушення трудового законодавства застосовуються з березня 2015 року, за останні 2 роки сформована судова практика оскарження роботодавцями рішень Держпраці про їх накладення. Обізнаність з правими позиціями, сформованими під час розгляду відповідних спорів, також стане у нагоді тим, хто готовий захищати свої права у суді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Стартуй в Telegram боті
Читайте корисні статті та новини. Поширюйте їх соціальними мережами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: